Inhoudsopgave
Wist je dat er in Nederland elk jaar zo’n 40.000 werknemers langdurig uitvallen door ziekte of arbeidsongeschiktheid? Dat heeft natuurlijk niet alleen grote gevolgen voor de betrokken werknemers, maar ook voor hun werkgevers en voor de hele Nederlandse economie. Er komen twee belangrijke premies bij kijken: de WGA en de Whk. Maar wat houden deze premies precies in en wat betekenen ze voor werkgevers en werknemers?
Wat zijn deze premies?
WGA staat voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten en Whk voor Werkhervattingskas. Beide premies maken deel uit van het Nederlandse socialezekerheidsstelsel. Deze regelingen zijn bedoeld om de kosten van arbeidsongeschiktheid te dekken en later de re-integratie aan te moedigen. Voor de werkgever vormen de premies een flink deel van de loonkosten, voor werknemers bieden ze een vangnet bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid.
De WGA-premie
De WGA premie is specifiek bedoeld voor werknemers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn geraakt. Het doel is om deze werknemers te ondersteunen bij hun terugkeer naar de arbeidsmarkt. De hoogte van de premie wordt jaarlijks vastgesteld door UWV en is afhankelijk van meerdere factoren, zoals het arbeidsongeschiktheidsrisico binnen de sector waarin je bedrijf actief is.
De Whk-premie
De Whk premie is breder opgezet en dekt de kosten voor de eerste tien jaar van arbeidsongeschiktheid. De hoogte van de premie wordt berekend met o.a. de grootte van het bedrijf en het aantal werknemers dat in de afgelopen jaren een beroep heeft gedaan op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Er geldt voor kleine bedrijven een bepaald vast bedrag per sector, terwijl de premie van grotere bedrijven individueel bepaald wordt.
Digitalisering van het beheer
Technologie en AI hebben een enorme vlucht genomen in de afgelopen jaren en er zijn nieuwe toepassingen voor het beheer en de administratie van premies. De moderne softwareoplossingen stellen werkgevers in staat om de premielasten nauwkeuriger te monitoren en te voorspellen. Hierdoor kunnen werkgevers proactief optreden op basis van waargenomen trends in ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid.
Ook zorgt digitalisering voor betere communicatie tussen werkgevers, werknemers en instanties zoals UWV. Claims kunnen zo sneller afgehandeld worden en het re-integratietraject van deels arbeidsongeschikte werknemers kan dus eerder beginnen. Daarom is het voor werkgevers verstandig om te investeren in een modern systeem zodat iedereen weet waar hij aan toe is – de medewerkers zullen er dankbaar voor zijn.
Toekomstige veranderingen
Er wordt continu gesleuteld aan het nationale socialezekerheidsstelsel. Momenteel ligt de aandacht op mogelijke hervormingen van het arbeidsongeschiktheidsstelsel, wat ertoe kan leiden dat de hele structuur van deze twee premies gaat veranderen. We verwachten ook verdere individualisering van premies en meer nadruk op preventiemaatregelen en de duurzame inzetbaarheid van werknemers.
Een evenwichtig premiestelsel
Het stelsel vormt een zo goed mogelijk evenwicht tussen de belangen van werkgevers, werknemers en de overheid. Als het goed functioneert, heb je een solidair systeem waarin zowel werkgevers als werknemers verantwoordelijkheid nemen voor arbeidsongeschiktheid. Preventie en re-integratie staan hierin voorop, wat niet alleen economisch gewenst is, maar ook bijdraagt aan het bredere maatschappelijke belang, het welzijn van werknemers en de arbeidsparticipatie in Nederland.
Door steeds opnieuw het stelsel te evalueren en aan te passen, kan de overheid ervoor zorgen dat het systeem rechtvaardig en effectief blijft. Daarom moet er een voortdurende dialoog zijn tussen beleidsmakers, werkgevers, werknemers en experts op het gebied van sociale zekerheid. Alleen door samen te werken, krijgen we een systeem waarin de belangen van alle partijen behartigd worden en dat bijdraagt aan een gezonde, productieve en inclusieve arbeidsmarkt.