Inhoudsopgave
Als ondernemer heb je verschillende mogelijkheden om bepaalde uitgaven te financieren. Zo kun je een investering bijvoorbeeld uit eigen zak betalen. In dat geval spreek je jouw eigen vermogen aan. Niet iedere ondernemer heeft hier genoeg geld voor op de rekening staan. Daarbij komt dat er ondernemers zijn die het niet prettig vinden om hun eigen vermogen aan te spreken voor (grote) uitgaven. Geldt dit ook voor jou? Dan kun je zakelijk geld lenen. Wanneer je op zoek gaat naar een zakelijke financiering, ontdek je al snel genoeg dat je nogal wat mogelijkheden hebt. Daarom helpen wij jou in deze tekst te bepalen welke zakelijke financiering het beste bij jouw bedrijf past.
Zakelijke lening
Wanneer we het hebben over een zakelijke financiering, denken veel ondernemers aan een zakelijke lening. Dit is inderdaad een financiering die je als ondernemer aan kunt vragen. Deze financiering is voornamelijk geschikt voor langlopende investeringen. Hierbij kun je denken aan de aanschaf van een machine of voertuig. Een zakelijke lening biedt eveneens uitkomst als je jouw bedrijf uit wilt breiden, een nieuw bedrijfspand wilt kopen of een bedrijf over wilt nemen.
Eén van de grote voordelen van een zakelijke lening is dat een geldverstrekker het bedrag in één keer op jouw rekening stort als jouw aanvraag wordt goedgekeurd. Hierdoor kun je het geld direct gebruiken om de gewenste investering te doen. Het geleende geld betaal je in termijnen terug. Dit doe je door maandelijks een gedeelte van het geleende bedrag af te lossen. Bovenop deze aflossing betaal je rente. Bij een zakelijke lening betaal je altijd rente over het gehele bedrag dat je leent.
Zakelijk krediet
Een zakelijke lening is niet de enige financiering waar je als ondernemer voor kunt kiezen. Nee, want zakelijk krediet behoort eveneens tot de mogelijkheden. Je kiest voor deze financiering als er sprake is van een tijdelijk tekort aan liquide middelen. Dit tekort kan ontstaan als jouw klanten niet of laat betalen. Als gevolg hiervan ben je zelf mogelijk niet (meer) in staat om leveranciers te betalen. Met zakelijk krediet voorkom je dat je hierdoor in de problemen raakt.
Als we zakelijk krediet vergelijken met een zakelijke lening, zien we de nodige verschillen. Allereerst wordt het bedrag dat je leent niet op jouw rekening gestort. Een geldverstrekker zet het namelijk voor jou klaar op een speciale rekening. Je bepaalt vervolgens zelf hoeveel geld je opneemt en hoe vaak je dit doet. Uiteraard zit er wel een limiet aan zakelijk krediet. Net als bij een zakelijke lening los je maandelijks een deel van het geleende geld af. Het geld dat je aflost, kun je opnieuw opnemen. Dit is bij een zakelijke lening niet het geval. Bovendien betaal je bij zakelijk krediet alleen rente over het bedrag dat je opneemt en niet over het volledige bedrag.
Zakelijke lease
Tot slot kun als ondernemer ook voor lease kiezen als zakelijke financiering. Bij lease denken veel mensen al snel aan personenauto’s of bestelwagens, maar zakelijke lease gaat verder dan dat. Zo kun je als ondernemer tegenwoordig bijvoorbeeld ook een verpakkingsmachine of zeecontainer leasen. Het mooie aan zakelijke lease is dat je bedrijfsmiddelen tot 100 procent kunt financieren. Dit is één reden om voor zakelijke lease te kiezen, maar er is nog een belangrijke reden. Zo spreek je jouw werkkapitaal niet aan als je voor zakelijke lease kiest. Hierdoor blijft er geld beschikbaar om noodzakelijke uitgaven te doen of te investeren in jouw onderneming.