Cryptomunten zijn de laatste jaren enorm in populariteit gestegen. Iedereen kent wel iemand die “iets met Bitcoin” doet, of op z’n minst heeft gehoord van termen als Ethereum, blockchain en cryptowallets.

Maar met al die innovaties komen ook risico’s kijken. Veiligheid blijft een groot vraagstuk in de cryptowereld en als je hier niet van op de hoogte bent, kan je in de problemen komen.

Laten we de meest prangende veiligheidsuitdagingen eens onder de loep nemen – zonder je te overladen met technische termen of wollige verhalen.

1. De menselijke factor: vergeetachtigheid en goedgelovigheid

We beginnen met iets simpels maar oh-zo belangrijk: mensen maken fouten. Of het nu gaat om het vergeten van een wachtwoord voor je digitale wallet, het kwijtraken van een seed phrase, of het klikken op een verdachte link in een e-mail, veel veiligheidsproblemen komen simpelweg voort uit menselijk gedrag.

Een voorbeeld? Stel je voor: je hebt eindelijk wat Ethereum gekocht en bewaart alles in een zogenaamde hot wallet. Maar op een dag klik je op een “superaanbieding” die je via social media hebt gezien. Oeps, een phishingaanval. En weg is je crypto.

Het is veel beter om alleen te vertrouwen op geverifieerde, bestaande en gerespecteerde bronnen. Denk bijvoorbeeld aan deze lijst met nieuwe crypto van BitcoinMagazine, waarin je niet alleen een overzicht krijgt van beloftevolle nieuwe crypto’s die mogelijk zelfs x100 in waarde kunnen gaan, maar ook meer kan leren over hoe en waar je deze munten veilig aankoopt.

Tip: Gebruik een hardware wallet (zo’n fysiek apparaatje) als je aanzienlijke sommen in crypto belegt. Wees daarnaast kritisch over wat je online aanklikt. Je oma zei het al: “Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is dat het waarschijnlijk ook”.

2. Hacks en datalekken: een favoriet speeltje van cybercriminelen

Hackers houden van cryptomunten. Waarom? Omdat het digitaal en vaak anoniem is. Eén succesvolle hack kan miljoenen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan het hacken van exchanges (platforms waar je crypto kunt kopen en verkopen). Grote namen zoals Mt. Gox en Binance hebben dit aan den lijve ondervonden.

Wat gebeurt er dan? Nou, hackers zoeken zwakke plekken in de systemen van zo’n platform, bijvoorbeeld slecht beveiligde API’s (dat zijn stukjes software die het mogelijk maken dat programma’s met elkaar praten). Zodra ze binnen zijn, plunderen ze de boel. En dan is jouw zuurverdiende Bitcoin foetsie.

Tip: Kies voor exchanges met een bewezen staat van dienst en sterke beveiligingsmaatregelen zoals tweefactorauthenticatie (2FA). En misschien het allerbelangrijkste: laat nooit grote hoeveelheden crypto op een exchange staan.

3. Ransomware: gijzelsoftware voor crypto

Cryptomunten hebben ransomware-aanvallen een stuk aantrekkelijker gemaakt. Stel je voor: een hacker sluit je computer af en eist losgeld in Bitcoin. Waarom? Omdat het moeilijk te traceren is. Hierdoor blijven criminelen vaak buiten schot.

Zo’n aanval kan individuen treffen, maar ook bedrijven en zelfs hele steden. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens waren er in Nederland in 2023 minstens 178 geslaagde aanvallen met ransomware. Dit kan nog redelijk beperkt lijken, maar omdat een aanval vaak meerdere bedrijven of organisaties tegelijk kan raken, loopt het totale aantal organisaties in de vele honderden.

Voor Nederlandse particulieren ligt het cijfer nog veel hoger – volgens de AP werden de persoonlijke gegevens van miljoenen Nederlanders getroffen.

Tip: Zorg voor een up-to-date antivirusprogramma, handel nooit op een openbare wifiverbinding en maak regelmatig back-ups, zowel van je computer als van je wachtwoorden. Oh, en klik niet zomaar op willekeurige bijlagen in e-mails. Je weet nooit wat erin zit.

4. Fake ICO’s en scams: de moderne vorm van oplichting

Initial Coin Offerings (ICO’s) zijn een manier voor nieuwe cryptoprojecten om geld op te halen. Maar helaas zitten daar soms ook oplichters tussen. Hoe werkt zoiets? Ze beloven gouden bergen: “Investeer in ons en verdubbel je geld binnen een maand!” Vervolgens verdwijnen ze met het opgehaalde geld en blijf jij gefrustreerd achter.

Een bekend voorbeeld is de scam rond OneCoin, waar miljarden dollars mee werden opgehaald voordat de waarheid aan het licht kwam. Geen blockchain, geen echte munt, alleen een treurig verhaal.

Tip: Doe je huiswerk voordat je in een nieuw project investeert – net zoals je dat zou doen bij andere beleggingen. Kijk naar het team, de technologie en onafhankelijke reviews. En vertrouw nooit blind op mooie marketingpraatjes.

5. Regulatorische onzekerheid: wetten die achterlopen

Cryptomunten opereren vaak nog in een soort grijs gebied. Overheden en financiële instellingen worstelen nog steeds met hoe ze deze technologie moeten reguleren. Dit zorgt voor onzekerheid, wat kan leiden tot situaties waarin investeerders onbewust wetten overtreden of te maken krijgen met plotselinge blokkades.

China is bijvoorbeeld berucht om zijn harde optreden tegen crypto. Maar ook in Europa en de VS was regelgeving vaak onduidelijk. Dat maakt het lastig om te weten wat je precies wel en niet mag doen. Gelukkig komt daar zeer binnenkort verandering in. In Nederland wordt bijvoorbeeld eind december de Markets in Crypto Assets Regulation uitgerold, een Europese verordening die de cryptomarkt in goede banen poogt te leiden.

Tip: Houd het juridische landschap in de gaten en wees voorzichtig met waar je je crypto opslaat en verhandelt. En, ja, belasting betalen hoort er ook gewoon bij.

Share:

administrator