Wanneer je online je bankzaken wilt regelen, dan is het natuurlijk van belang dat het op een veilige manier gebeurt. Bankzaken zijn namelijk heel persoonlijk en er zitten veel vereisten aan. Online internetbankieren is daarom ook zeer risicovol en dient ook op een juiste manier te gebeuren. Hieronder lees je enkele tips die je kunnen helpen om op een veilige manier te kunnen internetbankieren.

Beveiliging van apparaten

Allereerst is het belangrijk om te gaan bankieren op een veilig apparaat. Zorg er daarom voor dat computer, smartphone of andere apparaten altijd zijn voorzien van de laatste beveiligingsupdates. Ook kun je betrouwbare antivirussoftware downloaden; mocht er een virus worden gedetecteerd, dan kun je er gauw bij zijn. Zorg er ook voor dat je nooit gaat internetbankieren op een openbaar wifinetwerk.

Sterke wachtwoorden

Voor internetbankieren heb je over het algemeen sterke wachtwoorden nodig om bij je bankrekening te kunnen komen. Zo is het goed om een wachtwoord te kiezen die niemand van je kan raden. Het is daarom verstandig om een unieke, complexe wachtwoord in te schakelen. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie met hoofdletters en kleine letters. Ook is het gebruik van cijfers en leestekens een goed idee. Op die manier wordt het voor een ander een stuk lastiger om in je bankrekening te komen en om je account binnen te dringen. Zorg er ook voor dat je in je wachtwoord geen voor de hand liggende informatie gebruikt zoals de naam van je hond of je partner.

Tweestapsverificatie

Als je wil inloggen bij jouw bank, dan is het een goede tip om te werken met een tweestapsverificatie. Dat betekent dat je twee stappen nodig hebt om te kunnen inloggen. De eerste stap kan bijvoorbeeld het invoeren van een code zijn, waarna er vervolgens een code wordt gestuurd via de sms of via de e-mail. De tweede stap is dan het invoeren van de code die je binnen hebt gekregen. Tweestapsverificatie zorgt voor een extra beveiligingslaag.

veilig internetbankieren tips

Beveiligde verbindingen

Het werd net al even kort benoemd, maar het is belangrijk om niet te gaan internetbankieren op een openbaar wifinetwerk. Hackers kunnen namelijk via deze weg makkelijk toeslaan. Zorg er daarom voor dat je altijd met een veilige verbinding gaat internetbankieren. 

Phishing-herkenning

Tegenwoordig kun je ook snel en gemakkelijk slachtoffer kunnen worden van phishing. Phishing is een manier van klikken op een link om op die manier toegang te kunnen krijgen tot je account. Zo is het goed om mails met een link te vermijden. Verder hoef je niet te reageren op bijlagen of mails die je niet vertrouwt. Ook is het verstandig om de afzender te controleren, wanneer diegene niet bekend voorkomt, dan hoef je er dus ook niks mee te doen.

Bewaak je bankrekening

Ook is het belangrijk om regelmatig jouw bankrekening te controleren op verdachte activiteiten. Wordt er ineens een bedrag afgeschreven van jouw rekening, terwijl je hier niets van af weet? Dan is het belangrijk om aan de bel te trekken. Je kunt bijvoorbeeld een limiet toevoegen aan jouw bank, dat er niet boven een aantal euro’s mag worden overgeschreven. Ook is het belangrijk om regelmatig jouw inlogcode te veranderen.

Veelgestelde vragen over veilig internetbankieren

Wat is internetbankieren en waarom is het belangrijk?

Internetbankieren is het beheren van je bankrekening(en) en financiële transacties uitvoeren via het internet. Het is belangrijk omdat het gemak biedt, maar ook veiligheidsoverwegingen met zich meebrengt.

Is internetbankieren veilig?

Ja, internetbankieren kan veilig zijn als je de juiste beveiligingsmaatregelen neemt, zoals het gebruik van sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie.

Wat is tweestapsverificatie en waarom is het belangrijk?

Tweestapsverificatie is een extra beveiligingslaag die vereist dat je naast een wachtwoord ook een unieke code invoert om toegang te krijgen tot je account. Dit vermindert het risico van ongeautoriseerde toegang.

Hoe kan ik sterke wachtwoorden maken voor mijn online bankrekening?

Gebruik lange wachtwoorden met een mix van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens. Vermijd eenvoudig te raden wachtwoorden.

Moet ik openbare Wi-Fi-netwerken vermijden voor internetbankieren?

Ja, openbare Wi-Fi-netwerken kunnen onveilig zijn. Het is het beste om internetbankieren uit te voeren via een beveiligd privénetwerk of een mobiele dataconnectie.

Wat moet ik doen als ik een verdachte e-mail of phishingpoging ontvang?

Negeer verdachte e-mails en klik niet op verdachte links of bijlagen. Meld de phishingpoging aan je bank en verwijder de e-mail.

Is het veilig om mijn bankgegevens op te slaan in een mobiele app?

Bankapps zijn meestal veilig, maar zorg ervoor dat je toestel is beveiligd met een pincode of biometrische gegevens en dat de app up-to-date is.

Hoe kan ik mijn bankrekening beschermen tegen malware en virussen?

Gebruik antivirussoftware op al je apparaten, houd je besturingssysteem en apps up-to-date en klik niet op verdachte links of downloads.

Wat moet ik doen als ik denk dat mijn bankrekening is gehackt?

Neem onmiddellijk contact op met je bank om verdachte activiteiten te melden en je wachtwoord te wijzigen.

Zijn er extra maatregelen voor ouderen om veilig te internetbankieren?

Ouderen moeten extra waakzaam zijn voor oplichting en phishing. Banken bieden vaak specifieke ondersteuning en educatieve middelen voor oudere klanten.

Share:

administrator