Het kan de beste overkomen, want het verkeer kan nou eenmaal erg gevaarlijk zijn. Een botsing! Dit kan ook met van alles zijn: een fiets, bus of auto. Hoe en wat moet je dan in vredesnaam doen? Hier zijn een aantal punten die je uit de knel helpen.

Kijk of iedereen oké is

Ook al is de schade klein, de bestuurder en passagiers kunnen misschien erg veel letsel hebben. Check of iedereen van jouw kant en van de andere kant in orde is. Een auto kan je vervangen, een persoon niet! Sta vervolgens ook ergens aan de kant, zodat je zelf niet nog meer in de problemen komt en niemand in de weg staat. Als de voertuigen nog in staat zijn om te rijden en niet de weg blokkeren, verplaats ze dan naar een veilige locatie, zoals de vluchthaven of een parkeerplaats. Zo voorkom je verdere ongelukken. Zet vervolgens de waarschuwingslichten aan om andere weggebruikers te waarschuwen voor de schade van het ongeval.

Check de schade

Vervolgens kijk je naar de schade. Noteer wat belangrijk is, dit kan later van pas komen! Misschien valt het zelf even snel te fixen, misschien niet. Als dit niet het geval is, laat dan een sleepauto komen. Verzamel ook zoveel mogelijk informatie over de botsing. Dit betekent het vragen van de naam, adres, telefoonnummer en verzekeringsgegevens aan de andere bestuurder. Ook foto’s van de schade aan voertuigen en eventuele andere relevante details, zoals verkeersborden kunnen je een eind op weg helpen.

Informeer de hulpdiensten indien nodig

Bel voor noodsituaties altijd de hulpdiensten via het bekende 112-nummer. Met de juiste hulp kun je voor een veilige situatie zorgen. Het is dan ook handig om de politie in te schakelen, zelfs bij kleine botsingen. Een politierapport kan later heel erg veel waard zijn bij het afhandelen van verzekeringsclaims en eventuele rechtbankzaken. Geef een gedetailleerde beschrijving van het ongeval en volg de instructies van de politie ter plaatse op. Zo kun je voorkomen dat je de situatie erger maakt. 

Informeer de verzekering

Schade betekent meestal een hele hoop gedoe met geld. Geef je ongeluk meteen door aan je verzekering, die kan er in de meeste gevallen wel iets mee. Om zo min mogelijk geld te verliezen hieraan is het een handige tip als je dus van tevoren alles goed hebt verzekerd. Verzamel alle informatie, inclusief het politierapport en foto’s van de schade. Volg de instructies van je verzekeringsmaatschappij voor het indienen van een claim. Zo kom je geen dure grapjes tegen. 

Neem maatregelen

Voorkom botsingen door goed voorbereid op de weg te gaan. Verwissel de banden, controleer je lichten en check of er intern nog iets aan de hand is. Een ongelukje zit in een klein hoekje!     

Veelgestelde vragen:

Wat als de andere partij van het ongeluk niet wil meewerken?

Als de andere partij weigert om hun gegevens te geven of niet wil meewerken, probeer dan zo veel mogelijk informatie te verzamelen, zoals het kenteken van hun voertuig en eventuele getuigen. Meld het incident aan de politie en je verzekeringsmaatschappij en leg de situatie uit.

Heb ik medische hulp nodig na het ongeval?

Ja, het is verstandig om een dokter te bezoeken, zelfs als je geen directe verwondingen voelt na het ongeval. Sommige verwondingen, zoals interne letsels, kunnen pas later optreden. Een eenvoudige controle kan eventuele verborgen verwondingen vinden en zorgen voor de juiste behandeling.

Hoe kan ik kalm blijven na een nare botsing?

Het is normaal om van streek te zijn na een botsing, maar probeer kalm te blijven en je emoties niet vrij laten spelen. Diepe ademhaling, het nemen van een korte pauze en het praten met iemand kunnen helpen om je emoties onder controle te houden.

Share:

editor