Inhoudsopgave
Kom op, nog even de focus erbij. Nee, het lukt niet. Studeren kan hartstikke lastig zijn, vooral als het alles behalve is wat je graag doet. Studietips komen hier wel van pas. Zo kun jij binnen no-time je werkstuk afronden of leren voor dat lastige proefwerk.
Agenda
Een agenda kan helpen. Zo kun je elke dag een beetje tijd vrij plannen om te studeren. Elk beetje helpt. Dit geeft rust en vrede in je hoofd. Ook kun je hiermee precies bijhouden van welke deadlines je allemaal hebt. Zo mis je niks en zie je ook niks over het hoofd. Ook is het leuk om dan erop terug te kijken. Het geeft een goed gevoel als je de W- en H-vragen kan beantwoorden: wat, waarom, waar, wanneer en hoe. Geen stress meer!
Muziek
Muziek kan je overal doorheen helpen! Of het nou sport is, onderweg met de trein, auto, bus of fiets, tijdens het douchen of om lekker thuis een feestje te vieren. Muziek kan ook helpen bij studeren. Ooit gehoord van Lo-Fi Beats? De beroemde livestream op Youtube die mensen aanspoort om lekker met een koptelefoon of oortjes in te gaan studeren. Zoek een lekker rustig deuntje uit die niet te veel afleid, of als het juist je ding is om lekker snel en vlot te werken, een rappe beat. Muziek heeft eindeloze mogelijkheden.
Even wandelen
Ah, even een frisse neus halen. Of het nou een rondje om je huis is, even naar de supermarkt of een parkwandeling. Beweging met daarbij verse zuurstof is een must voor je hersenen. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat de hersenen dit juist heel fijn vinden. Zo werken ze actiever en zijn ze bewuster van je omgeving. Die focus kun jij hierna weer lekker oppakken. Dit is niet alleen gezond voor je mentale gezondheid, maar ook fysiek is het goed om lekker te bewegen.
Ruimte voor jou alleen
Te veel mensen zorgen voor te veel afleiding. Ga naar een vertrouwde ruimte, eentje die rustig aangekleed is, niet te veel afleiding heeft zoals geluid of voorwerpen en eentje die dus ook niet krioelt van de mensen. Door geen sociale interactie ben je veel meer bewuster met wat je zelf doet. Dat is veel fijner dan dat er elke keer iets verstoord wordt door iemand. Soms is alleen zijn best fijn!
Liever niet alleen? Studeer samen!
Is alleen zijn voor jou een nachtmerrie? Geen zorgen, wat voor de een werkt, is voor de ander een totale flop. Zoek iemand die echt serieus met jou wilt zitten. Zo kan diegene jou aansporen om te studeren en dat werkt stukken beter dan dat je jezelf aanspoort. En het kan ook nog leuk zijn. Houd een spontane popquiz of doe een ander spelletje wat je helpt de leerstof door te nemen.
Schrijf alles nog een keer op
Heb je ook weleens dat je zinnen keer op keer opnieuw moet lezen, omdat je brein de zin niet wil onthouden? Of dat je telkens weer terug moet gaan naar je antwoorden tekst omdat je het echt niet meer weet? Daar is een oplossing voor. Noteer alle belangrijke zinnen in een tekst op papier. Doordat je actief bezig bent met je handen en de tekst analyseert, onthouden je hersenen dit beter. Daarom bestaan er ook dictees. Niet alleen om te ervaren hoe je iets schrijft, maar ook om het te onthouden.
Veelgestelde vragen:
Ja, die zijn er zeker. Ze kunnen op school, in de stad, in de bibliotheken, je eigen huis. Waar je je ook maar comfortabel bij kan voelen.
Beginnen kan lastig zijn, en daarom is het handig om met jezelf een tijd af te spreken. Bijvoorbeeld de tien minuten regel. Als je jezelf laat geloven dat je voor een korte tijd gaat studeren, dan is het makkelijker om te beginnen. En eenmaal begonnen, ga je zo die tien minuten voorbij en studeer je zelfs langer dan je door hebt.
Beloon jezelf. Na een goed taak te hebben afgerond kun je even uitstrekken of iets lekkers pakken. Zo train je je brein dat het goed is om te studeren, omdat je daarna wordt beloond.