Inhoudsopgave
Het lijkt wel alsof we niet meer zonder onze telefoon kunnen. We doen er namelijk alles mee: bellen, appen en foto’s maken. Het is een heel handig apparaat, maar soms is het ook belangrijk om de telefoon eens weg te leggen. De telefoon kan namelijk ook een afleiding zijn op sommige momenten en op dit soort momenten kan het juist handig zijn op het apparaatje aan de kant te leggen: hieronder vertellen we je meer.
Gezondheid
Gezondheid staat voorop en dat kan ook een reden zijn waarom je jouw telefoon misschien wat meer moet wegleggen. Zo kan het zijn dat je last krijgt van nek- of rugklachten, omdat je heel wat uurtjes tuurt naar het schermpje. Daarnaast kan het ook zijn dat je last begint te krijgen van vermoeide ogen en hoofdpijn. Dit kan allemaal te maken hebben met de telefoon.
Daarnaast kan de telefoon ook een impact hebben op je mentale gezondheid. Het kan daarom juist een verlichting zijn als je ervoor kiest om even de telefoon aan de kant te leggen, zodat je bijvoorbeeld jouw stress- of angstgevoelens kunt verminderen. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat jouw slaapkwaliteit wordt verbeterd en dat je wat meer je rust kunt pakken, als je de telefoon bijvoorbeeld in de avond alvast weglegt. Je wordt op deze manier niet meer geprikkeld voor het slapen gaan.
Productiviteit en concentratie
Door regelmatig jouw telefoon weg te leggen, kun je er ook voor zorgen dat je meer productiviteit hebt. Je hebt immers te maken met minder afleiding, aangezien je telefoon ergens anders ligt. Dit heeft ook weer een positief effect op de focus en concentratie en zorgt ervoor dat je jouw werk sneller en beter kunt klaren. Je kunt misschien ook wel meer taken en werkzaamheden afronden, en dat geeft je weer een voldaan gevoel.
Interpersoonlijke relaties
Met de telefoon kun je jouw contacten onderhouden: je kunt ze een berichtje sturen of je kunt ze even bellen. Maar, deze manier van contact onderhouden is niet heel persoonlijk. Het is anders dan het drinken van een kopje koffie bij elkaar of even gezellig bijkletsen. Als je wat vaker jouw telefoon erbij pakt, kan er een echt gesprek ontstaan en kun je echt even de tijd voor elkaar nemen. Dit kan er weer voor zorgen dat de sociale banden worden versterkt en relaties kunnen worden opgebouwd. Daarnaast kun je door een gesprek met elkaar in het echt te voeren, ook de emoties en de non-verbale communicatie van diegene zien.
Persoonlijke ontwikkeling
Door de telefoon eens wat vaker weg te leggen, kan er ook ruimte ontstaan voor persoonlijke ontwikkeling. Tuur gewoon eens wat vaker naar buiten en sta stil bij de natuur waardoor je wordt omringd. Dit kan weer zorgen voor meer creativiteit en verbeeldingskracht en laat die creativiteit lekker gaan. Door creatief te denken kun je ook weer op een andere manier naar de wereld kijken en kun je weer op nieuwe ideeën komen. Daarnaast kun je misschien ook wel meer mindful gaan leven en meer op jezelf gaan reflecteren. Wellicht ontdek je wel hele nieuwe interesses en hobby’s die je kunt uitvoeren nu je minder naar je telefoon zit te kijken. Wat dacht je van breien, een denkpuzzel oplossen of sporten?
Door eens wat vaker jouw telefoon aan de kant te leggen, zorg je voor wat meer balans in jouw privéleven. Probeer ook eens om alleen jouw telefoon te gebruiken op momenten wanneer het echt nodig is. Denk bijvoorbeeld aan een moment dat je iemand moet bellen of even snel een appje moet sturen. In deze gevallen is een telefoon natuurlijk ook erg handig.
Veelgestelde vragen over het belang van het wegleggen van de telefoon
Het wegleggen van je telefoon bevordert zowel je fysieke als mentale gezondheid. Het vermindert afleiding, verbetert de concentratie, en versterkt interpersoonlijke relaties.
Het vermindert nek- en rugklachten door het vermijden van langdurige houdingen. Ook helpt het om oogvermoeidheid te voorkomen en bevordert het een goede nachtrust.
Ja, het vermijden van constante notificaties en online prikkels kan de stressniveaus aanzienlijk verminderen en een gevoel van kalmte bevorderen.
Door je telefoon weg te leggen verminder je afleiding, waardoor je je beter kunt concentreren op taken en efficiënter kunt werken.
Ja, het bevordert persoonlijke interacties en zorgt voor een diepere verbinding met mensen om je heen, omdat je niet constant afgeleid bent door je telefoon.
Stel grenzen voor telefoongebruik, gebruik apps die je helpen bij het beheren van schermtijd, en leg je telefoon regelmatig weg om jezelf eraan te herinneren dat er meer is dan alleen digitale interacties.
Plan momenten gedurende de dag waarop je bewust je telefoon weglegt, zoals tijdens maaltijden, tijdens sociale interacties, en voor het slapengaan.
Overweeg activiteiten zoals lezen, wandelen, mediteren, hobby’s beoefenen, en tijd doorbrengen met vrienden en familie om je vrije tijd op een zinvollere manier door te brengen.
Absoluut, door je telefoon weg te leggen kun je meer bewustwording ontwikkelen en genieten van de kleine momenten in het leven zonder afgeleid te worden door technologie.
Ja, enkele technieken zijn onder meer het instellen van doelen voor schermtijd, het gebruik van de ‘niet storen’-modus, en het beperken van de toegang tot bepaalde apps en websites.