Jarenlang werd gevreesd dat de komst van de robot ernstige consequenties zou hebben voor de arbeidsmarkt in ons land. Het verlies van veel industriële banen was een groot punt van zorg, terwijl nu juist blijkt dat de robotisering eigenlijk niet snel genoeg kan gaan. Reden: de sterke vergrijzing van de samenleving, die de komende twintig jaar een zware wissel trekt op de werkende generatie.

Effecten van de ‘babyboom’

Hoe zat het ook alweer? Net na de Tweede Wereldoorlog kreeg de Nederlandse bevolking weer vertrouwen in de toekomst. De sfeer was geweldig en er werden veel gezinnen gesticht. Voor de baby’s van toen is nu in de laatste levensfase aangebroken. Ze zijn inmiddels gestopt met werken of nemen binnenkort afscheid van de werkvloer. Maar doordat vanaf de jaren 70 het geboortecijfer weer daalde, is er minder aanwas van onderaf om de vertrekkende generatie te kunnen vervangen.

Automatisering is een zegen

Inmiddels hebben nut en noodzaak van automatisering zich ruimschoots bewezen. Het zijn vaak de geestdodende repeterende werkzaamheden in de industrie die eenvoudig door robots kunnen worden overgenomen. De schakelkast is tegenwoordig in sommige bedrijven de belangrijkste collega op de werkvloer geworden. Zo’n kast vormt het hart van de technische installatie en bestuurt als het ware het hele proces. Een ander voordeel van robots in plaats van mensen is dat je niet te maken hebt met ziekteverzuim en dat je een robot doorgaans zwaarder kunt belasten dan een mens.

Controle ingebouwd in het proces

Wie herinnert zich niet de filmbeelden van fabrieksbanden waar het misgaat doordat iemand even niet goed oplet? De transportband blijft doorlopen en de puinhoop wordt steeds groter. Dat is allang verleden tijd. Tegenwoordig kun je geautomatiseerde productielijnen uitrusten met een PLC om ervoor te zorgen dat de gehele installatie perfect draait. Dit is in feite een klein computertje waarin je een reeks commando’s kunt programmeren. Zo kun je met behulp van dit kastje de bewegingen van robots monitoren en de snelheid van transportbanden hierop afstemmen.

Stilstand is achteruitgang

Een bekende kreet, die zeker in deze sector van toepassing is: stilstand is achteruitgang. Wie als ondernemer niet voldoende mee gaat in deze technologische ontwikkelingen, snijdt zichzelf lelijk in de vingers. Immers, wanneer de concurrent dergelijke innovaties doorvoert en jij niet, is die concurrent in staat om goedkoper en efficiënter te produceren. Hierdoor prijs je jezelf op den duur uit de markt. Investeren in vooruitgang verdient zich uiteindelijk weer terug.

Share:

administrator