Inhoudsopgave
Ga je binnenkort studeren in de grote stad en ben je van plan om op kamers te gaan? Dat is een spannende stap waarbij er veel voor jou gaat veranderen. Zo moet je bijvoorbeeld ook jouw studentenkamer inrichten. In veel gevallen is dit een niet al te grote ruimte, waarbij je wel van alle gemakken voorzien wil zijn. Hieronder geven we je daarom een aantal tips hoe je een studentenkamer kan inrichten.
Ruimteoptimalisatie
Zoals net al kort werd benoemd, is een studentenkamer over het algemeen niet heel groot. Vaak is het een kamer in een appartement of een woning van een aantal vierkante meters. Het is natuurlijk prettig voor jezelf als je het maximale uit deze ruimte kan halen. Er zijn een aantal tips die je in je achterhoofd kunt houden als je de studentenkamer zo praktisch mogelijk wil inrichten.
- Zorg ervoor dat je de beschikbare ruimte goed benut. Denk bijvoorbeeld aan een hoogslaper, zodat je alsnog ruimte beschikbaar hebt onder het bed. Hier kun je een bureau neerzetten, of een kastje. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor inklapbaar meubilair. Denk bijvoorbeeld aan een slaapbank, die je overdag kunt gebruiken als bank en ‘s avonds als bed. Ook kun je bijvoorbeeld een tafel aanschaffen die je langer of juist korter kunt maken. Dit soort multifunctionele meubels zijn een echte must als je op kamers gaat.
- Het is ook slim om na te denken over slimme opbergoplossingen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een bed aan te schaffen met ruimte onderin. Denk bijvoorbeeld aan een lade onder het bed, of kies voor een hoog bed waar je verschillende opbergbakken onder kunt zetten. Wil je een kast aanschaffen? Kies dan een kast die past in jouw studentenkamer, maar kies ook een kast die veel opbergruimte biedt.
Persoonlijke stijl en functionaliteit
Als je jouw studentenkamer wil inrichten, wil je natuurlijk ook wel jouw eigen stijl doorvoeren. Jij moet immers op deze kamer wonen en het is dan wel fijn dat je je hier op jouw gemak voelt. Zorg er daarom eerst voor dat je jouw persoonlijke behoeften en voorkeuren op een rijtje hebt staan. Denk bijvoorbeeld aan een rustige sfeer, of juist een kleurrijke sfeer.
Vervolgens kun je gaan nadenken hoe je deze wensen in jouw studentenkamer kunt doorvoeren. Dit kun je doen door bepaalde kleuren terug te laten komen in het interieur. Denk bijvoorbeeld aan een kleur op de muur, of kleuren in de accessoires. Daarnaast is het ook belangrijk om prioriteiten te stellen: wat vind je belangrijker, functionaliteit of esthetiek? Natuurlijk kun je ook een combinatie maken van beide.
Essentiële meubels en accessoires
Er zijn een aantal meubels en accessoires die noodzakelijk zijn om aan te schaffen als je op kamers gaat. Denk bijvoorbeeld aan een bed en beddengoed. Ook een bureau met een fijne bureaustoel is een must, aangezien dit natuurlijk ook de plek wordt om te gaan studeren. En zoals net al werd benoemd, zijn genoeg opbergmogelijkheden ook erg prettig om te hebben. Naast kasten en bakken, kun je bijvoorbeeld ook planken aan de muur maken. Je kunt jouw studentenkamer afmaken door te werken met verlichting en accessoires.
Praktische overwegingen
Zorg er ook voor dat je je altijd houdt aan de huisregels. De kans is aanwezig dat je de plek deelt met anderen, en het is fijn als iedereen zich kan houden aan de regels. Zo kan er een prettige sfeer ontstaan. Zorg er ook voor dat je veiligheid en brandveiligheid voorop stelt.
Onderhoud en hygiëne
Als je op kamers gaat, is het belangrijk om jouw plek schoon en hygiënisch te houden. Dit geldt overigens niet alleen maar voor jouw kamer, maar je maakt natuurlijk ook gebruik van de keuken en de badkamer. Wellicht deel je deze ook wel met anderen. In dat geval is het opstellen van een schoonmaakschema erg belangrijk. Zo sta jij er niet alleen voor, maar onderhoud je de woning samen met anderen.
Veelgestelde vragen over het inrichten van een studentenkamer
Overweeg tweedehands meubels, zoek naar betaalbare decoraties en accessoires, en wees creatief met DIY-projecten.
Denk aan opklapbare meubels, multifunctionele meubelstukken zoals een slaapbank of een bureau met opbergruimte, en wandplanken om vloerruimte vrij te maken.
Voeg persoonlijke decoraties toe zoals foto’s, posters, en souvenirs, kies een kleurenschema dat je aanspreekt, en creëer een comfortabele zithoek met kussens en plaids.
Een bed met comfortabel beddengoed, een bureau en bureaustoel, voldoende opbergruimte zoals een kast of planken, en basisapparaten zoals een waterkoker en een mini-koelkast.
Creëer een georganiseerde studieplek met voldoende verlichting en minimale afleiding, maak gebruik van opbergoplossingen om je studiematerialen geordend te houden, en stel een planning op om je studietijd effectief te benutten.
Maak regelmatig schoon, ruim dagelijks op, en minimaliseer rommel door spullen weg te gooien die je niet meer nodig hebt.
Identificeer je behoeften, zoals een comfortabele slaapplek of een functionele studieruimte, en pas de inrichting van je kamer hierop aan met geschikte meubels en accessoires.
Problemen zoals gebrek aan ruimte, geluidsoverlast, en gebrekkige ventilatie kunnen worden aangepakt met slimme organisatie, geluidsisolatie, en het gebruik van luchtverfrissers of luchtbevochtigers.
Kies voor verwijderbare decoraties zoals washi-tape of posters met plakstrips, vermijd permanente veranderingen aan de kamerstructuur, en respecteer eventuele regels met betrekking tot huisdieren of huisgenoten.
Kies voor meubels en decoraties gemaakt van duurzame materialen zoals gerecycled hout, verminder energieverbruik door het gebruik van LED-verlichting en energiezuinige apparaten, en hergebruik of recycle materialen indien mogelijk.