Inhoudsopgave
Elk bedrijf heeft met verplichtingen te maken. Een van de verplichtingen is bijvoorbeeld dat elk bedrijf voor een sluitende boekhouding zorg moet dragen. De boekhouding moet volledig correct zijn, elke transactie moet verklaard zijn en er moeten verschillende rapportages gemaakt worden.
Wat precies allemaal vereist is, is per bedrijf verschillend. Onder meer de rechtsvorm en de omvang van het bedrijf zijn hiervoor bepalend. Ongeacht wat de omvang van het bedrijf is, is het verstandig om met onderstaande ondernemerstips aan de slag te gaan.
1. Maak gebruik van de beste software
Ten eerste is het belangrijk om van de beste software gebruik te maken. Met goede software oefen je bijvoorbeeld invloed uit op je Order to Cash proces. Je krijgt de gewenste inzichten, waarna je dit proces kunt optimaliseren. Dit komt uiteindelijk de financiële positie van de onderneming ten goede.
Met goede bedrijfssoftware geniet je van nog meer voordelen. Zo ga je van een flinke tijdsbesparing profiteren. De beste softwaresystemen voeren veel werk namelijk automatisch voor je uit. Deze tijdsbesparing zorgt op zijn beurt voor een flinke kostenbesparing.
2. Maak de juiste afweging tussen zelf doen of uitbesteden
Als ondernemer is geen dag hetzelfde. Wat je echter wél zeker weet, is dat elke dag volgepropt zit. Je moet daarom voor veel taken de juiste afweging maken: ga je het zelf doen of ga je dit uitbesteden?
Om meerdere redenen kan uitbesteden de juiste keuze zijn. Zo doe je hiermee een beroep op de expertise van een specialist, waardoor je van een perfect resultaat uit kunt gaan. Tevens bespaar je hier de nodige tijd mee. Deze tijd kun je vervolgens besteden aan je core business. Zelf doen is vooral aan te raden als je niet voldoende vermogen hebt om iemand voor het werk te betalen, of als jouw kundigheid een groot aandeel heeft in het eindproduct.
3. Neem de boekhouding serieus
Het is sowieso van belang om de boekhouding serieus te nemen. Het klopt dat dit niet het meest spannende onderdeel van ondernemen is, maar het is wel essentieel. Onderschat het belang van een sluitende boekhouding nooit. Je voldoet aan wettelijke verplichtingen en je krijgt de gewenste inzichten in je onderneming.
Is boekhouden niet je sterkste kant? Of heb je er eenvoudigweg de tijd niet voor? Dan kan uitbesteden aan een boekhouder of boekhoudings software een interessante oplossing voor je zijn.
4. Houd de kredietwaardigheid in de gaten
Elke ondernemer zou ook met kredietbeheer aan de slag moeten gaan. Hiermee krijg je inzicht in de kredietwaardigheid van nieuwe klanten en kun je weloverwogen beslissingen nemen. Ga je wel of niet met die partij in zee? En zo ja, welk kredietlimiet stel je dan in? Zo voorkom je vervelende situaties waarbij je al veel werk verricht hebt, maar niet betaald krijgt. Hiermee minimaliseer je de financiële risico’s. Ook kan het raadzaam zijn de kredietwaardigheid van je bestaande klanten na te trekken.
5. Blijf verantwoordelijk en betrokken
Het kan interessant zijn om veel taken uit te besteden. Desalniettemin is het belangrijk om betrokken te blijven. Je moet exact weten wat zich in je bedrijf afspeelt. Ook moet je te allen tijde exact weten wat de financiële status van je onderneming is.
In het verlengde daarvan moet je ook je verantwoordelijkheid nemen. Als ondernemer ben je uiteindelijk verantwoordelijk voor alles wat met je bedrijf te maken heeft. Dit geldt dus ook voor je boekhouding. Mocht je taken uit willen besteden, dan is het daarom verstandig om voor louter de beste specialisten te gaan.