Inhoudsopgave
Verlichting is sfeervol én essentieel in een woning. Toch kan het kiezen van de juiste verlichting in huis nogal een dingetje zijn. Het moet natuurlijk wel goed tot zijn recht komen. Gelukkig kunnen wij jou op weg helpen met de onderstaande tips.
1. Warm of wit licht
Voordat je verlichting gaat uitkiezen voor in huis, is het belangrijk om na te denken of je warm of wit licht wil hebben. Als je veel warmte wil uitstralen met verlichting, kun je beter kiezen voor warm licht. Als je graag een plek goed verlicht wil hebben, zoals in een schuur, een kelder of een kast, kun je beter kiezen voor wat feller licht. Dit is vaak wit licht. Houd er wel rekening mee dat dit soort verlichting dan vaak wel wat minder sfeervol aanvoelt. Bij dit punt heeft het dan voornamelijk te maken met of het praktisch moet zijn, of sfeervol.
Kijk ook naar de lichtbronnen waar je uit kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan ledlampen, dit zijn duurzame lampen. Dit is dan ook vaak de meest verstandige keuze. Daarnaast is het ook slim om te kijken naar hoe sterk de lampen zijn. Je kunt hiervoor kijken naar het aantal lumen. Een felle lamp heeft meer lumen.
2. Plek van de verlichting
Denk goed na welke plekken je graag wil verlichten. Je kunt hiervoor ook een verlichtingsplan maken. Dit is een soort plattegrond waarbij je aangeeft welke plekken verlicht moeten worden, zodat de ruimte op zichzelf ook goed verlicht wordt. Het kan zijn dat je op bepaalde plekken extra verlichting wil hebben. Denk bijvoorbeeld aan de eettafel waar je lampen boven kunt bevestigen, een leeshoekje waar je een staande lamp naast kunt zetten of bij de televisie waar je juist een zacht lampje aan kunt zetten. In de keuken is het juist weer prettig dat je hier veel verlichting hebt, zodat je goed gefocust aan het koken kunt beginnen. Vraag jezelf af welke plekken jij graag verlicht wil hebben en denk ook na welke soort verlichting je hier wil hebben.
3. Stijl van de verlichting
Ook kun je nadenken over de stijl van de verlichting. Denk bijvoorbeeld aan de interieurstijl. Zo zijn er talloze lampen verkrijgbaar en het is belangrijk om lampen te kiezen die ook passen bij jouw woning. Misschien heb je wel een industriele woonkamer, waarbij zwarte lampen mooi kunnen staan. Ook gouden lampen of lampen waarbij je de lamp zelf kunt zien passen hier goed bij. In een Japandi-stijl passen juist weer lampen met zachte kleuren, textiel en organische vormen. In een landelijke stijl kun je juist weer denken aan stenen lampenvoeten zoals een kruiklamp, zwarte staande lampen of lampen waar houten elementen in zitten verwerkt.
Veelgestelde vragen over het kiezen van de juiste verlichting
Verlichting beïnvloedt de sfeer, functionaliteit, en uitstraling van een ruimte. Met de juiste verlichting kun je een ruimte warmer, gezelliger of juist functioneler maken, afhankelijk van het doel van de kamer.
Er zijn drie hoofdtypen verlichting: algemene verlichting (voor basisverlichting), taakverlichting (voor specifieke activiteiten zoals lezen), en sfeerverlichting (voor het creëren van ambiance).
Kies voor een combinatie van algemene verlichting, zoals plafondlampen, met sfeerverlichting, zoals vloerlampen of tafellampen. Voeg taakverlichting toe bij leeshoeken of werkplekken om de functionaliteit te verbeteren.
Gebruik heldere algemene verlichting voor het hele keukengebied. Voor werkoppervlakken, zoals het aanrecht, is taakverlichting zoals onderbouwverlichting ideaal om goed zicht te hebben tijdens het koken.
Het aantal lichtpunten hangt af van de grootte en functie van de kamer. Over het algemeen hebben grotere kamers en kamers waar je actief bent (zoals de keuken of woonkamer) meer lichtpunten nodig dan bijvoorbeeld een slaapkamer.
Warm wit licht (ongeveer 2700-3000 Kelvin) heeft een gele gloed en is gezelliger, ideaal voor woonkamers en slaapkamers. Koud wit licht (boven 4000 Kelvin) heeft een blauwachtige tint en is beter voor functionele ruimtes zoals kantoren en keukens.
Kies voor LED-verlichting, die energiezuinig en duurzaam is. LED-lampen verbruiken minder stroom dan traditionele gloeilampen en gaan veel langer mee, wat gunstig is voor je energierekening en het milieu.
Kies vochtbestendige lampen, vooral voor zones dichtbij het bad of de douche. Heldere, functionele verlichting is belangrijk bij de spiegel, terwijl zachte verlichting elders in de badkamer kan helpen voor een ontspannen sfeer.
Ja, dimmers zijn een uitstekende manier om de sfeer in een kamer aan te passen. Veel LED-lampen zijn dimbaar, maar controleer of de lamp en dimmer compatibel zijn voor het beste resultaat.
Gebruik meerdere lichtpunten verspreid door de kamer om schaduwen te verminderen en de ruimte gelijkmatig te verlichten. Wandlampen en spots naar het plafond gericht kunnen ook helpen om een ruimte optisch groter te maken.