Binnen pakweg een kwart eeuw moet overal in Nederland de gasaansluiting gaan verdwijnen. Het gebruiken van aardgas is niet langer gewenst en dus moeten er alternatieven gekozen worden. De meest voor de hand liggende optie is het aanschaffen van een warmtepomp. Hierover bestaan echter nog altijd veel misverstanden. Sommigen menen dat zo’n pomp heel duur is of ongeschikt om als basis te dienen voor het verwarmen van een woning. Wat is nu het echte verhaal?

Hybride warmtepomp

Op de eerste plaats is het belangrijk om op te merken dat er twee verschillende typen warmtepompen bestaan. Je hebt de volledig elektrische warmtepompen, die hun warmte uit de lucht of uit de grond halen. Het overgrote deel van de warmtepompen die momenteel worden toegepast, zijn zogenoemde hybride warmtepompen. Deze pompen schakelen bij een lagere temperatuur over op het gebruiken van de cv-ketel. Voor de meeste mensen die nu een warmtepomp kopen maakt het nog niet veel uit dat voor dit type apparaat een gasaansluiting in de woning vereist is. Die is immers vooralsnog gewoon beschikbaar en juist als de woning al wat ouder is (en dus vaak matig geïsoleerd) is de hybride warmtepomp een uitstekende optie.

Elektriciteitskosten

Een ander punt van twijfel is voor veel mensen de elektriciteitsrekening bij gebruik van een warmtepomp. Die wordt inderdaad hoger, maar daar staat tegenover dat het gasverbruik fors omlaag gaat. Gas is veel duurder dan elektriciteit, dus in principe levert dat je een voordeel op. Je kunt dat voordeel zelf nog verder vergroten door zonnepanelen op het dak te laten plaatsen. Die panelen wekken de elektriciteit op die nodig is om de warmtepomp te laten werken. Weliswaar heeft dat alleen effect bij daglicht, maar de ontwikkelingen op het gebied van thuisaccu’s staan ook niet stil. Met zo’n accu in huis kun je de overdag opgewekte elektriciteit bewaren voor gebruik in de nacht, waardoor je optimaal profiteren kunt van jouw zonnepanelen.

Wat kun je besparen

Het is lastig om exact te kunnen voorspellen hoeveel jij gaat besparen als je overstapt op een warmtepomp. Dit hangt namelijk van diverse factoren af, zoals de mate van isolatie van je woning, de geldende energieprijzen en jouw stookgedrag. Als stelregel kun je aanhouden dat je in elk geval geld bespaart op je energiekosten. Of dat een bedrag van 200 euro per jaar is of wellicht zelfs 400 euro, verschilt per huishouden.

Share:

administrator