Een testament opstellen is niet verplicht, maar het is wel belangrijk om hier over na te denken. In een testament kun je namelijk opstellen wat er gebeurt als jij overlijdt. Denk daarbij aan wat er gebeurt met je woning en jouw overige spullen, of wie de zorg moet dragen voor jouw kinderen. Waar je rekening mee kunt houden met het opstellen van een testament, zetten we hieronder voor je op een rij. 

Soorten testamenten

Er zijn diverse soorten testamenten die je kunt afsluiten als het gaat om je nalatenschap. Zo heb je een wettelijk testament, een eigenhandig testament en en notarieel testament. Een wettelijk testament is een testament dat is vastgelegd over wat er gaat gebeuren als je er niet meer bent. Je kunt het wettelijk laten opstellen, zodat er moet worden uitgevoerd wat jij wilt. Een eigenhandig testament is een testament die jezelf opstelt, zonder dat er wettelijk naar geluisterd hoeft te worden. Het is dus niet geldig dan wanneer je het laat doen door een notaris. Een notarieel testament is een testament dat wordt opgezet door een notaris. Dit bepaald wie wat krijgt nadat je bent overleden. Kies dus een testament die bij jou past en laat een testament opstellen die jij nodig vindt. 

Belangrijke overwegingen

Als je een testament gaat opstellen, is het belangrijk om over een aantal zaken na te denken. Zo moet je na gaan denken wie je in het testament gaat vermelden en wie de erfgenamen zullen worden. Het is daarbij ook belangrijk om na te denken hoe je jouw bezittingen en vermogen zult gaan verdelen. Bovendien is het ook belangrijk om na te denken wie de voogdij op zich krijgt, als je nog minderjarige kinderen hebt. Ook kun je in het testament vermelden of er ook nog bezittingen naar goede doelen kunnen gaan. Daarnaast is het belangrijk om na te denken wie de executeur wordt: de persoon die de boel regelt als jij overlijdt.

De juridische procedure

Bij het opstellen van een testament komt ook de juridische procedure om de hoek kijken. Je moet namelijk een testament opstellen bij de notaris. Ga daarom allereerst op zoek naar een notaris die je aanspreekt en waar je goede verhalen over hebt gehoord. Vervolgens kun je het testament opstellen en kun je het testament ondertekenen, samen met jouw getuigen. 

Periodiek herzien en bijwerken

Het kan natuurlijk voorkomen dat je in de loop van de tijd gaat twijfelen over wat je in het testament hebt opgesteld. Je kunt gelukkig jouw testament nog wel aanpassen, denk bijvoorbeeld aan de veranderingen in persoonlijke omstandigheden. Houd er wel rekening mee dat er hiervoor wel kosten bij komen kijken. 

testament

Bewaar het testament veilig

Het is ook van belang dat het testament veilig wordt opgeborgen, wanneer het af is. Op die manier kan er niemand anders bij dan jijzelf om het een en ander aan te passen. Zo kun je je testament laten opslaan bij de notaris of in het centrale testamentenregister. Je weet op die manier zeker dat het document niet wordt aangepast en dat het de originele blijft. Verder kun je er ook voor kiezen om een veilige opslag thuis op te zoeken. Op die manier ben jezelf verantwoordelijk voor wat er met het testament gaat gebeuren. 

Communicatie met erfgenamen

Als je het testament hebt opgesteld, is het natuurlijk belangrijk om dit te bespreken met jouw naasten. Het is belangrijk om informatie te delen over het testament, zodat zij hiervan ook op de hoogte zijn.

Veelgestelde vragen over het opstellen van een testament

Wat is een testament?

Een testament is een juridisch document waarin iemand zijn laatste wensen vastlegt, met name over de verdeling van zijn bezittingen na overlijden.

Waarom zou ik een testament moeten opstellen?

Een testament zorgt ervoor dat uw bezittingen worden verdeeld volgens uw wensen. Zonder testament wordt de verdeling bepaald door de wettelijke erfopvolging.

Wie kan een testament opstellen?

Iedereen die in Nederland 16 jaar of ouder is en wilsbekwaam is, kan een testament opstellen.

Hoe maak ik een testament?

Je kunt een testament laten opstellen door een notaris (notarieel testament).

Wat moet ik in mijn testament opnemen?

Uw testament moet duidelijk uw wensen over de verdeling van uw bezittingen aangeven. Dit kan ook specifieke legaten bevatten, zoals geldbedragen of persoonlijke bezittingen voor bepaalde personen.

Kan ik mijn testament wijzigen?

Ja, u kunt uw testament op elk moment wijzigen. Een nieuw testament vervangt automatisch het oude testament.

Wat gebeurt er als ik geen testament heb?

Als u geen testament heeft, worden uw bezittingen verdeeld volgens de wettelijke erfregels, die mogelijk niet overeenkomen met uw persoonlijke wensen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn testament geldig is?

Zorg ervoor dat het testament correct is opgesteld, ondertekend en gedateerd. Bij een notarieel testament zorgt de notaris voor de geldigheid.

Moet ik een executeur aanwijzen?

Het is aan te raden om een executeur in uw testament te benoemen. Deze persoon zal verantwoordelijk zijn voor het afwikkelen van uw nalatenschap.

Hoeveel kost het om een testament op te stellen?

De kosten variëren. Een holografisch testament is gratis, maar een notarieel testament vereist een notariskosten, die afhankelijk zijn van de complexiteit van uw wensen en de tarieven van de notaris.

Share:

editor