Inhoudsopgave
Wanneer je in een buurt woont, dan is het natuurlijk prettig om te weten dat het er veilig is. Veiligheid komt namelijk in veel verschillende soorten en maten. Zo kan het zijn dat je het belangrijk vindt dat de buurt veilig is van mensen of juist van auto’s en ander soort verkeer. Hieronder lees je een aantal tips die je kunnen helpen om je buurt zo veilig mogelijk te maken voor iedereen, zodat iedereen veilig en wel kan wonen.
Stap 1: buurtsamenwerking
Woon je in een dichtbevolkte buurt? Dan is het belangrijk dat je samen met jouw buurtbewoners de boel in de gaten houdt. Zorg er dus voor dat je elkaar leert kennen, dat jullie elkaar ondersteunen en dat jullie elkaar op de hoogte houden. Zo zorgen jullie ervoor dat jullie de buurt veilig kunnen houden en eventueel alarm kunnen slaan als er iets verdachts gebeurt. Je kunt eenvoudig elkaar contacteren via de telefoon, maar je kunt ook regelmatig een buurtbijeenkomst plannen waarbij de gemeenschapsband wordt versterkt én waarbij jullie elkaar op de hoogte kunnen houden van wat zich er speelt in de omgeving.
Stap 2: verlichting en beveiliging
Het is ook belangrijk dat je je in het donker veilig voelt in en rondom je huis. Zo kan het helpen om wat meer verlichting te plaatsen om op die manier wat veiligheid te creëren. Daarnaast kun je het ook prettig vinden om gebruik te maken van een beveiligingscamera of een alarmsysteem als je het echt nodig vindt. Als laatste is het ook verstandig om de deuren en ramen dicht te doen wanneer je even op pad bent. Zo kan niemand je huis binnendringen en krijg je een veilig gevoel dat alles op slot zit. Op die manier kun je voor jezelf een veilig gevoel krijgen en kun je zonder problemen wonen op je plek.
Stap 3: omgaan met onveilige situaties
Een onveilige situatie: daar hoopt natuurlijk niemand op, maar het kan helaas wel eens voorkomen. Het is belangrijk dat je weet hoe je moet reageren op zo’n onveilige situatie, zoals een brand of een inbraak. Ontwikkel daarom een noodplan met de buurt en bespreek dit met elkaar, maar ook met jouw huisgenoten. Zo weten jullie hoe jullie moeten handelen in zo’n situatie. Zorg ook voor noodvoorzieningen bij jou in huis, zoals een ehbo-kit en een brandblusser.
Stap 4: persoonlijke veiligheid
Als je in een buurt woont, dan is het natuurlijk verstandig om het allemaal een beetje in de gaten te houden. Zo is het goed om bewust te blijven van je omgeving en verdachte activiteiten te melden. Op die manier weet je zeker dat het goed zit en dat je dus zonder zorgen in je huis kunt blijven. Daarnaast is het ook goed om zelf op te blijven letten. Zo is het niet handig om riskante situaties op te zoeken in je buurt of naar onbekende plekken te gaan in het donker. Als laatste is het ook van belang om je telefoon en persoonlijke bezittingen veilig te stellen en uit het zicht te bewaren. Op die manier is de kans minder groot dat er wat gestolen wordt.
Stap 5: internet- en online veiligheid
Veiligheid in de omgeving heeft natuurlijk niet alleen te maken met wat zich er buiten in de buurt afspeelt. Het heeft er ook mee te maken dat je je veilig op het internet kunt bewegen. Bescherm daarom ook je online privacy, door bijvoorbeeld sterke wachtwoorden te gebruiken. Wees ook voorzichtig met het delen van persoonlijke informatie op social media; zet er bijvoorbeeld niet op wanneer je op vakantie gaat.
Veelgestelde vragen over de veiligheid in jouw buurt
Je kunt je buurt veiliger maken door samen te werken met je buren, deel te nemen aan buurtwachten en verdachte activiteiten te melden bij de lokale autoriteiten.
Als je verdachte activiteiten opmerkt, bel dan onmiddellijk de politie en geef zo veel mogelijk details door, zoals een beschrijving van de verdachte(n) en voertuigen.
Verbeter de beveiliging van je huis door het installeren van beveiligingscamera’s, alarmsystemen, solide deursloten en voldoende buitenverlichting. Zorg er ook voor dat alle ramen en deuren goed zijn vergrendeld.
In geval van brand, verlaat onmiddellijk het huis en waarschuw anderen. Bel 112 en gebruik geen lift. Gebruik een brandblusser als je er een hebt, maar alleen als de brand klein en beheersbaar is.
Leer je kinderen om bewust te zijn van hun omgeving, hen de basisverkeersregels bij te brengen en het belang van communicatie met jou en andere volwassenen te begrijpen.
Bescherm je online privacy door sterke wachtwoorden te gebruiken, tweestapsverificatie in te schakelen en voorzichtig te zijn met het delen van persoonlijke informatie op sociale media.
Voorkom ongelukken in huis door obstakels en gevaarlijke stoffen uit de weg te ruimen, kinderbeveiliging te gebruiken voor huishoudelijke apparaten en stopcontacten, en regelmatig onderhoud uit te voeren.
In een noodsituatie is het belangrijk om kalm te blijven. Bel 112 voor hulp en volg eventuele noodprocedures of evacuatie-instructies op.
Als je ’s avonds alleen over straat moet, zorg dan voor goede verlichting, blijf alert en loop op drukke en goed verlichte wegen. Houd ook je telefoon gereed voor noodgevallen.
Leer je kinderen om niet met vreemden te communiceren online, om geen persoonlijke informatie te delen en om geen onbekende links te openen. Installeer ook ouderlijk toezicht en praat met hen over online gevaren.