Ben je van plan om jouw huis te verbouwen? Dan komt er een boel op je af. Zo moet je het een en ander regelen, denk daarbij aan de regels van de gemeente, het regelen van de vakmensen en het aanschaffen van de juiste spullen. Wat je moet regelen bij de gemeente voordat je een huis gaat verbouwen, zetten we hieronder voor je op een rij.

Bouwvergunningen: wanneer en hoe aanvragen?

Voor sommige verbouwingen of renovaties heb je een bouwvergunning nodig van de gemeente. Met zo’n bouwvergunning geeft de gemeente toestemming dat je een bepaalde verbouwing mag uitvoeren. In veel gevallen moet je een vergunning aanvragen, maar er zijn ook een aantal verbouwingen die je vergunningsvrij mag uitvoeren. Het is belangrijk om je hierin te verdiepen bij jouw gemeente. 

Als je wel een vergunning moet aanvragen, is het belangrijk om dit op tijd te doen. Er gaat namelijk vaak een proces overheen, voordat de vergunning eindelijk rond is. Om te voorkomen dat jouw bouwplannen worden uitgesteld, is het dus belangrijk om op tijd een aanvraag in te dienen voor een vergunning. 

Checken of jouw plan voldoet aan de regels en voorschriften

Als je wil gaan verbouwen, is het belangrijk om te checken of deze plannen voldoen aan de regels en voorschriften van de gemeente. Zo moet je bijvoorbeeld controleren of jouw plannen voldoen aan het bestemmingsplan. Toch is dit niet het enige: ook moeten de bouwplannen voldoen aan de bouwverordening en welstandseisen van de gemeente waar jij woont, en wellicht heeft jouw gemeente nog wel andere regels en eisen waar je aan moet voldoen. 

Daarnaast is het ook belangrijk om te checken of de bouwplannen voldoen aan de regels en wetten van de overheid. Het is belangrijk om op tijd te communiceren met de gemeente en te laten controleren of jouw bouwplannen worden goedgekeurd. Houd ook hierbij rekening met de tijd die over deze controle heengaat, en houd ook in je achterhoofd dat de kans aanwezig is dat de plannen niet in een keer worden goedgekeurd.

regels en wetten huis verbouwen

Veiligheids- en milieuregels

Het is belangrijk dat je tegenwoordig bouwt met de veiligheids- en milieuregels in het achterhoofd. Zo is het bijvoorbeeld tegenwoordig belangrijk dat een woning bijna energieneutraal wordt gebouwd, en dat er bij een verbouwing gebruik wordt gemaakt van duurzame of gerecyclede materialen. Daarnaast moet een gebouw ook voldoen aan milieueisen die te maken hebben met de binnenkant; denk bijvoorbeeld aan gebouwen die goed geventileerd moeten worden, of die op een duurzame manier moeten worden verwarmd.

Subsidies en financiële ondersteuning

Het is altijd slim om te controleren of je bij jouw gemeente in aanmerking komt voor bepaalde subsidies. En niet alleen bij de gemeente, ook bij de overheid kun je dit controleren. Wellicht krijg je voor jouw verbouwing wel een subsidie waar je gebruik van kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een subsidie voor een duurzame verbouwing

Bouwvoorschriften

Het is belangrijk om de verbouwing zo te laten verlopen, dat het voldoet aan de bouwvoorschriften van de gemeente. Denk daarbij aan de manier hoe de gemeente jouw verbouwing controleert, en of de verbouwing wel op de juiste manier verloopt. Het is belangrijk om deze bouwschriften na te leven.

Veelgestelde vragen over wat je moet regelen bij de gemeente voor een verbouwing

Moet ik altijd een bouwvergunning aanvragen voor verbouwen?

Niet altijd; kleine verbouwingen vereisen soms geen vergunning, maar check dit bij je gemeente.

Hoe vraag ik een bouwvergunning aan?

Via het omgevingsloket of de gemeente. Je hebt bouwtekeningen en een plan nodig.

Wat zijn bestemmingsplannen?

Regels van de gemeente over wat er met de grond mag gebeuren.

Hoe lang duurt het verlenen van een vergunning?

Dit varieert, maar reken op enkele weken tot maanden.

Wat als mijn verbouwingsplannen niet passen binnen het bestemmingsplan?

Je kunt een wijziging of ontheffing aanvragen, maar dit is complex.

Moet ik mijn buren informeren over de verbouwing?

Dit is verstandig, vooral als de verbouwing hen beïnvloedt.

Zijn er subsidies beschikbaar voor verbouwingen?

Soms, vooral voor duurzame verbouwingen. Check bij je gemeente.

Hoe zorg ik dat mijn verbouwing aan alle regels voldoet?

Nadat de bouwplannen zijn goedgekeurd voor de gemeente, is het goed om op zoek te gaan naar vakmensen. Werk samen met een erkende aannemer of architect en zorg ervoor dat deze persoon op de hoogte is van de regels, eisen en wetten.

Wat gebeurt er tijdens een bouwinspectie?

De gemeente controleert of de verbouwing voldoet aan de bouwvoorschriften.

Kan ik bezwaar maken tegen een beslissing van de gemeente?

Ja, je kunt bezwaar maken of in beroep gaan tegen beslissingen.

Share:

administrator