Inhoudsopgave
Mensen kunnen hun loopbaan willen veranderen om verschillende redenen en daar is helemaal niets mis mee. Tegenwoordig is het zelfs populairder om verschillende dingen te doen. Veel mensen missen na een tijd de uitdaging in hun baan. Merk jij dat je niet meer zoveel zin hebt in jouw huidige baan en ben je toe aan verandering? Dan zijn hieronder drie tips te vinden die jou kunnen helpen met het veranderen van jouw loopbaan. Lees gerust even verder voor meer informatie.
Voorbereiding
Om van loopbaan te kunnen veranderen, is het belangrijk dat je een aantal dingen in kaart brengt. Op het moment dat je niet verplicht van loopbaan hoeft te veranderen, heb je natuurlijk meer vrijheid. Noteer eerst voor jezelf waarom je van loopbaan wil veranderen. Komt het door andere interesses of wil je eigenlijk meer inkomen genereren?
Als je dat in kaart hebt gebracht, kun je eens kijken naar jouw vaardigheden. Zijn er vaardigheden die jij kan inzetten bij jouw nieuwe droombaan? Dan kan jij je gaan oriënteren naar openstaande vacatures. Mis je een aantal vaardigheden? Kijk dan of je deze vaardigheden kan opdoen.
Outplacement
De goede manier om verandering aan te brengen in jouw loopbaan kan een outplacementtraject zijn. Outplacement is voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan. Het traject wordt vaak door mensen die ontslagen zijn gevolgd. De duur van een outplacementtraject is moeilijk om aan te geven. De duur is namelijk afhankelijk van de situatie van de desbetreffende persoon. Het kan bij jou drie maanden duren, maar bij iemand anders zeven maanden.
Het outplacementtraject kan gevolgd worden bij een loopbaanadviseur die jou ondersteunt tijdens het proces. In de meeste gevallen kan je zelf kiezen hoe uitgebreid het traject moet zijn. Als je het traject maar drie maanden wil doorlopen, kan je een programma kiezen die daarop aansluit. Wil je echt alles erop en eraan? Dan is het verstandig om een uitgebreid programma te kiezen.
2e spoortraject
Helaas komt het voor dat iemand door ziekte niet meer past bij zijn of haar huidige baan. In de wet is geregeld dat je dan wel op zoek moet gaan naar een andere baan. In dat geval kan een 2e spoortraject een goede optie zijn. Het 2e spoortraject is zelfs verplicht gesteld. De werkgever moet dit traject in gang zetten en als werknemer moet je eraan meewerken.
De begeleiding in dit traject staat centraal. Er wordt gezocht naar een andere baan bij een andere werkgever. Het is de bedoeling dat er passend werk wordt gevonden voor de werknemer. Passend werk houdt in dat de nieuwe werkzaamheden passen bij onder andere de ervaringen, gevolgde studie en de gezondheid van de werknemer.