Inhoudsopgave
Een auto van de zaak klinkt leuk, maar er komen een aantal factoren bij kijken. Je moet je bijvoorbeeld afvragen of je per se een auto van de zaak nodig hebt. Ook moet je bijtelling betalen en mag je meestal maar een aantal kilometers privé rijden. Hieronder staan verschillende factoren waar je op kunt letten als je in een auto rijdt van de zaak.
Wat is een ‘auto van de zaak’?
Niet elke bedrijfsauto is een auto van de zaak. Er bestaan bedrijven die een auto uitlenen om naar klanten te rijden onder werktijd, maar deze auto kun je in principe niet voor privédoeleinden gebruiken. Met een auto van de zaak mag je wel dag en nacht rijden: je mag ermee rijden naar huis, in het weekend en natuurlijk ook voor werkafspraken.
1 De noodzaak van een auto van de zaak
Wanneer jouw manager voorstelt dat je mag rijden in een auto van de zaak, klinkt dat natuurlijk leuk. Maar vraag jezelf af of je deze wel echt nodig hebt. Als jij af en toe een klant bezoekt, is zo’n auto eigenlijk niet nodig. Misschien heeft het bedrijf waarvoor je werkt wel een ov-kaart, zodat je voordelig kunt reizen met de trein. Een werkgever is daarnaast niet verplicht om jou een auto van de zaak te geven: het valt onder de secundaire arbeidsvoorwaarden.
2 Bijtelling
Hierboven werd genoemd dat je de auto van de zaak dag en nacht mag gebruiken. Echter, zit hier wel een addertje onder het gras: wanneer je hier meer dan 500 kilometer privé in rijdt, betaal je bijtelling. De hoogte van de bijtelling hangt af van het type auto en hoeveel vervuilende gassen deze uitstoot. Je kunt de bijtelling zien als een extra belastingheffing. Wanneer je de auto dus alleen gebruikt voor onderweg naar kantoor en naar klanten, hoef je geen bijtelling te betalen. Wel moet je in dit geval een kilometerregistratie bijhouden en een verklaring inleveren dat je de auto niet gebruikt voor privédoeleinden.
Als je een zzp’er bent, kun je ook een auto gebruiken voor zakelijke doeleinden. Ook hierbij geldt dat je bijtelling moet betalen over de 500+ kilometers die je rijdt in privétijd. Bovendien moet je een zakelijke autoverzekering afsluiten. Dit kan al eenvoudig bij een verzekeraar zoals Alpina.
3 Eigen bijdrage
De eigen bijdrage is een vast bedrag per maand dat je betaalt aan de werkgever om de auto van de zaak ook voor privé te mogen gebruiken. Dit is niet verplicht, maar komt wel vaak voor. Je kunt de bijtelling verlagen door zelf geld in te leggen voor het privégebruik. Stel, je betaalt 100 euro per maand voor de eigen bijdrage, dan verlaag je de bijtelling van 350 euro naar 250 euro.
Al met al is het belangrijk om de keuze af te wegen of je gaat voor een auto van de zaak. Wanneer je toch door blijft rijden in jouw privéauto, moet je ook letten op bepaalde kosten zoals een autoverzekering. Deze kun je in een handomdraai afsluiten bij Geennee, in welke stituatie dan ook.