Een domeinnaam registreren is de eerste stap richting jouw eigen website of mailadres. Zo straal je meer professionaliteit en herkenbaarheid uit als ondernemer. Voordat je de domeinnaam gaat vastleggen, is het wel goed om rekening te houden met een aantal dingen. Wat als de gewenste domeinnaam bezet is? En hoe zorg je ervoor dat je domeinnaam duidelijk is? Lees daarom eerst deze tips.

1.    Bezet? Gebruik de domeinnaam-suggestietool

Als de domeinnaam die jij in gedachten had bezet is, kun je gebruikmaken van een domeinnaam-suggestietool. Je typt de domeinnaam in en de tool laat variaties op de domeinnaam zien. Dit kunnen andere extensies zijn (.COM in plaats van .NL bijvoorbeeld) of een andere verwoording. Als je zoekt op ‘domeinnamenzijncool.nl’, dan krijg je bijvoorbeeld ook de suggestie: ‘onzedomeinnamenzijncool.nl’.

2.    Vermijd cijfers en tekens

Houd er bij het vastleggen van je domeinnaam rekening mee dat je het liefst geen, maar anders zo weinig mogelijk cijfers of tekens gebruikt. Je wilt dat men zich niet hoeft af te vragen waar dat streepje nu kwam en of de ‘4’ uitgeschreven moest of niet. Dat maakt het moeilijker om je website te vinden voor zowel potentiële bezoekers als zoekmachines. 

3.    Maak de spelling zo simpel mogelijk

Je wilt het zo gemakkelijk mogelijk maken om je website te onthouden voor bezoekers. Het meest voor de hand liggende is om de domeinnaam te registreren die overeenkomt met je bedrijfsnaam. Als je dan een hele lange bedrijfsnaam hebt, kun je overwegen om deze in te korten of alleen een gedeelte te gebruiken. Administratiekantoor Berends & Jansen wordt bijvoorbeeld: administratiekantoorzwolle.nl of berendsjansen.nl.  

4.    Houd rekening met zoekmachines

Zoekmachines worden steeds slimmer en weten steeds beter wat gebruikers willen en zoeken. De voorgaande tips zijn dan ook handig om toe te passen als je wilt dat je website hoger in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google komt te staan.

Een populair zoekwoord in je domeinnaam kan helpen om je positie voor dat zoekwoord te verbeteren. Net als een plaatsnaam. Denk aan het eerdere voorbeeld, administratiekantoorzwolle.nl: als iemand op Google zoekt naar ‘administratiekantoor zwolle’, is de kans groter dat diegene op deze website terechtkomt.

Houd er wel rekening mee dat zoekmachineoptimalisatie (SEO) nog veel verder gaat dan alleen de domeinnaam, dus er is wel meer nodig om een hoge positie in de zoekresultaten te bemachtigen. 

5.    Registreer meerdere extensies

Je domeinnaam is onderdeel van je merk. Leg daarom meerdere, populaire extensies vast voordat iemand anders dit doet (denk aan: .COM, .SITE, .EU en .NU). Je kunt vervolgens doorlinken naar je hoofddomeinnaam zodat bezoekers ook op je website komen met de andere extensies.

Share:

administrator