Recyclen willen we allemaal wat meer gaan doen. Het is goed voor het verminderen van afval en helpt tekorten aan spullen te voorkomen. Dit is ook weer goed voor het milieu. Het begint bij alledaagse dingen hergebruiken. Veel hebben geen idee hoe ze dat voor elkaar krijgen. Geen paniek, er zijn genoeg manieren die ervoor zorgen dat je spullen meerdere keren kan gebruiken. 

Plastic flessen

Iedereen kent ze wel, die plastic flesjes uit de supermarkt. Je drinkt ze op en gooit ze vervolgens weg. Zo stapelt dit soort afval zich snel op en komt het ook makkelijk in de natuur terecht en dat willen we natuurlijk niet hebben! In plaats van ze snel weg te gooien, kun je er ook voor kiezen om ze te bewaren. Je kan ze dan bijvoorbeeld thuis omspoelen en hem weer bijvullen met nieuw drinken. Dit kan gewoon water zijn, siroop, of andere lekkere drankjes. Zo kun je dit een aantal keer herhalen en blijft de extra fles die je meestal erna koopt bespaard. 

Regenwater

Ja echt, zelfs regenwater kun je besparen. Door regenwater op te vangen in gieters, bakken of emmers kun je dit water later weer hergebruiken. Zo bespaar je op je eigen waterrekening en help je om het tekort aan water in het land tegen te gaan. Je kan dit water dat je hebt opgevangen gebruiken voor bijvoorbeeld je tuin. Mocht het een keer erg droog zijn, laat de tuinslang dan lekker uit. Gebruik het opgeslagen water om alles in je tuin te besproeien. 

Yoghurtbakjes

Sommige bakjes waar bijvoorbeeld kwark, vla of yoghurt in heeft gezeten, kunnen jarenlang hergebruikt worden. Hoe? Spoel eerst alle restjes uit het bakje, zodat het mooi schoon is. Dan kun je ervoor kiezen om het bakje mooi te versieren, met glitters of verf. En dan komt het op jezelf aan: je kunt ervoor kiezen om het als een eenvoudig pennenbakje te gebruiken, of een prachtige opbergplaats voor je sieraden. De keuze is reuze!

Tassen

Deze hebben we wel vaker voorbij zien komen, vooral omdat veel supermarkten dit ook volledig steunen. Hergebruik je tassen! Gooi dat plastic tasje niet weg, maar gebruik hem voor een volgende boodschappenbeurt. Meestal hebben ze in de supermarkt ook wel tassen liggen die gemaakt zijn van een speciaal soort materiaal dat je keer op keer kan hergebruiken. Maar wat als er nou een gat in je tasje zit? Dan kun je hem alsnog gebruiken voor andere doeleinden. Denk maar aan een omhulsel voor je fietszadel tegen de regen. Geen natte broeken meer!

Hout

Heb je nog hout liggen dat je niet meer gebruikt? Dit kan je alsnog gebruiken, dus gooi het niet weg. Je kan het onder andere gebruiken voor brandhout of diverse DIY-projecten. Mocht het hout aan het rotten zijn, dan is het slim om het wel weg te doen.

Veelgestelde vragen:

Wat is statiegeld?

Statiegeld is een extra bijdrage die op plastic flesjes en blikjes zit. Deze betaal je samen met de kostprijs in de supermarkt en krijg je weer terug als je het lege flesje vervolgens weer inlevert bij een flessenautomaat. Zo voorkomt de overheid dat er te veel afval in de natuur terechtkomt.

Welk hout is geschikt voor DIY-projecten?

Het beste hout wat je kunt gebruiken is douglas hout. Dat hout kun je vrij gemakkelijk in allerlei vormen snijden. 

Kun je ook stoffen of textiel hergebruiken?

Jazeker, dit kan! Mocht je dit nog over hebben, dan is het slim om het te bewaren voor een noodgeval. Denk maar aan een kapotte deken, broek of kussen. Als je een beetje handig bent met naald en draad, dan is alles mogelijk. 

Share:

editor